Buricul pamantului

Buricul-Pamantului.jpg

 

Nu multă lume ştie ce este şi ce semnificație are ceea ce este cunoscut sub denumirea de Buricul Pământului şi că acesta se află la Delphi, în Grecia.
Delphi este unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice și, totodată, unul dintre cele mai vizitate locuri turistice din lume. Turiștii din întreaga lume se înghesuie să-l viziteze şi să facă poze la ruinele și monumentele aflate acolo, ce datează încă din antichitate. Toate acestea se datorează legendelor legate de acest loc și aerului mistic ce încă îl înconjoară.
În Grecia antică Delphi era considerat Buricul Pământului, Omphalos, denumire datorată poziției sale geografice favorabile dar și legendei ce face referire la mitul celor doi vulturi ai lui Zeus. Această legendă spune că zeul suprem al Olimpului a dat drumul, de la cele două capete ale Pământului, la doi vulturi să zboare, iar aceştia s-au întâlnit în Delphi. Punctul în care s-au întâlnit a fost marcat de o piatră de formă conică, denumită simbolic centrul Pământului. Lumea îi mai spune şi Buricul Pământului.

Acest loc era în antichitate templul lui Apollo. Numele de Delphi se spune că provine de la Delfinios, nume dat lui Apollo, făcând trimitere către legătura sa cu delfinii. Legenda spune că acesta ar fi venit cu preoți, din Creta, pe spatele delfinilor. O altă legendă aminteşte că Apollo ar fi venit pe jos până la Delphi, oprindu-se în Tempe, un oraș din Thesalia, pentru a culege laur, care reprezenta o plantă sacră pentru el. În cinstirea acestei legende, câştigătorilor Jocurilor Pythiene li se dădeau coroane de lauri.
Înainte ca Apollo să coboare din nord şi să-l ucidă pe Python, însuşindu-și templul, acesta era închinat zeiței Geea, care era zeiţa Pământului. Până la acea vreme, femeile înțelepte din Delphi deveniseră faimoase în întreaga lume pentru activitatea lor religioasă, locul fiind unul foarte important și renumit pentru spiritualitatea sa. Astfel, Apollo a scăpat de influenţa zeiței și a pus propriile oracole.
Aici, sub templul lui Apollo se afla renumitul oracol delfic. Timp de aproximativ 1.000 de ani, înainte ca oracolul să se închidă, la ordinul împăratului roman creștin Arcadius, în anul 398 d.Hr., oamenii veneau la el pentru a afla răspunsuri de la Apollo, prin intermediul preotesei sale Phythia. Răspunsurile date de aceasta erau codate, fiind interpretate de către un preot, ce le transmitea în versuri celui care adresa întrebarea. Se spune că printre cei care au venit aici să afle răspunsuri la întrebări se numără Alexandru cel Mare, Nero şi Cresus.
Delphi este aşezat pe un platou în versanții muntelui Parnas într-o zonă extrem de frumoasă, înconjurat de stânci semețe pe care se spune că Zeus își arunca fulgerele când era furtună. Monumentele, muzeul, stadionul și ruinele care se găsesc acolo fac din acest loc unul de pelerinaj. În muzeu există o copie romană din marmură a pietrei numite simbolic centrul Pământului.

Site-ul arheologic din Delphi a fost înscris în anul 1987 pe lista Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O., pentru importanța majoră adusă culturii mondiale, cât și pentru influența pe care a avut-o asupra lumii antice.

sursa http://www.almanahonline.ro/buricul-pamantului/

Leave a comment